miércoles, 22 de junio de 2016

Principi d'acord en el Conveni del Metall de Tarragona / Principio de acuerdo en el Convenio del Metal de Tarragona / Preliminary agreement on the Collective Agreement for the Metal sector of Tarragona

(NOTA: Pulse aquí para versión en Castellano)
(NOTE: Click here for English version)

Hola a tothom

La mobilització del passat 16 de juny, i l'amenaça implícita que el següent pas hauria estat la convocatòria de vaga, van aconseguir el seu propòsit de desencallar la negociació del nou conveni col·lectiu. El mateix dia 16 a la nit es va poder arribar a un principi d'acord que servirà per regular les condicions laborals i econòmiques del sector metal·lúrgic a la província de Tarragona.

Hem pujat la documentació completa del procés de negociació, que podreu trobar a la columna dreta del blog. Qui estigui interessat pot consultar les propostes d'ambdues parts, les actes de les reunions i les avaluacions que UGT ha anat realitzant sobre les mateixes, i conèixer així els detalls del procés.

Els termes principals del preacord assolit són els següents:

- Vigència de 2 anys.

- Increment Salarial global d'un 3% en els dos anys, més la "motxilla" pendent de l'acord de 2013 (0,7 o 0,8% segons el grup professional); amb clàusula de revisió segons el III AENC (Acord Estatal de Negociació Col·lectiva): en cas que es produeixi una pujada dels IPCs reals dels anys 2016 i 2017 per sobre de l'increment de conveni, s'abonarà la diferència com a revisió per al 2018.

- Jornada anual de 1752 hores per als dos anys (reducció de 2 hores del còmput anual)

- Increment en 5 hores en el permís per anar al metge, passant de les 20 hores actuals a 25 hores, podent-se utilitzar totes elles per acompanyar familiars de primer grau per consanguinitat o afinitat.

- Tauler d'anuncis virtual per a la RLT en aquelles empreses, com IDIADA, que disposin d'intranet corporativa.

- Flexibilitat: es mantenen les condicions actuals (articles 33 i 34 del Conveni), per tant restricció d'aplicació en empreses de més de 250 treballadors en l'àmbit d'aplicació del conveni, s'elimina de l'exclusió del col·lectiu de manteniment i muntatge, s'estableix la vinculació a l'ocupació estable (per percentatge de contractes indefinits):
  • menys d'un 75% → Flexibilitat de 40 Hores
  • Entre un 75% i 84% → Flexibilitat de 56 hores
  • Entre un 85% i el 94% → Flexibilitat de 64 hores
  • Entre un 95% i el 100% → Flexibilitat de 72 hores
(Per desgràcia, com molts bé sabeu, a IDIADA aquests articles sovint se salten a la torera i es fan prolongacions de jornada de manera indiscriminada. Des de la RLT volem instar l'empresa a què es compleixi el conveni. Pel que fa a la vinculació amb l'estabilitat, no coneixem amb exactitud el percentatge de contractes indefinits a l'empresa; pensem que és inferior al 75% amb la qual cosa no hi hauria canvis, l'empresa ens assegura que és major però no ens proporciona totes les dades necessàries per comparar-ho).
La patronal ha desistit de les seves pretensions pel que fa a l'eliminació de l'Antiguitat, l'eliminació de la clàusula de compensació i absorció, així com eliminar el prorrateig a salari real en les pagues extres, de manera que en aquests 3 punts es mantenen tal com estava regulat fins ara.

Ha quedat pendent de redactat final dels temes Comissió Paritària, Classificació Professional, Mobilitat Geogràfica (Acord Estatal), Dependències i guàrdies, Reconeixement d'Igualtats, Ocupació d'ETT, Contractació (Acord Estatal), Codi de conducta (Acord Estatal), Subrogació, seguretat i Salut Laboral, Formació, Responsabilitat Social. Tots aquests punts no suposen discrepàncies que puguin suposar l'anul·lació de l'acord assolit; l'únic motiu pel qual s'han ajornat cal en primer lloc al fet que les bases ja estan acordades i tan sols queda plasmar en el redactat i en segon lloc, estant tan a prop l'acord en els punts de negociació pura, estàvem obligats a arribar al mateix ajornant aquells punts que no són directament lligats a la negociació a reunions posteriors.

Finalment, ens hem emplaçat pel 5 de Juliol a fi d'incorporar tots aquests temes pendents juntament amb els punts acordats i d'aquesta manera signar el text definitiu del Conveni.

En còmput global valorem positivament l'acord assolit, el qual, estem totalment convençuts, ha estat fruit de la pressió realitzada sobre la base de la concentració davant APEMTA aquell mateix matí, l'objecte no era altre que la patronal abandonés l'immobilisme que fins a aquest moment hi havia. Això ens reafirma en la creença que si aconseguim aquesta mateixa mobilització entre els empleats d'IDIADA, podrem tenir la força per aconseguir solucionar altres conflictes que ens afecten en l'àmbit de la nostra empresa.

Salutacions
Secció Sindical UGT IDIADA AT
-------------------------------------------------------------  

Hola a tod@s

La movilización del pasado 16 de junio, y la amenaza implícita de que el siguiente paso habría sido la convocatoria de huelga, consiguieron su propósito de desatascar la negociación del nuevo Convenio Colectivo. El mismo día 16 por la noche se pudo alcanzar un principio de acuerdo que servirá para regular las condiciones laborales y económicas del sector metalúrgico en la provincia de Tarragona.

Hemos subido la documentación completa del proceso de negociación, que podréis encontrar en la columna derecha del blog. Quién esté interesado puede consultar las propuestas de ambas partes, las actas de las reuniones y las evaluaciones que UGT ha ido realizando sobre las mismas, y conocer así los pormenores del proceso.

Los principales términos del preacuerdo alcanzado son los siguientes:

Vigencia de 2 años.

Incremento Salarial global de un 3%  en los dos años, más la “mochila” que aún está pendiente desde el acuerdo de 2013 (0,7 o 0,8% según el grupo profesional); con cláusula de revisión según el III AENC (Acuerdo Estatal de Negociación Colectiva): en caso de que se produzca una subida de los IPC’s reales de los años 2016 y 2017 por encima del incremento de convenio, se abonará la diferencia como revisión para el 2018.

Jornada anual de 1752 horas para los dos años (reducción de 2 horas del cómputo anual)
Incremento en 5 horas en el permiso para acudir al médico, pasando de las 20 horas actuales a 25 horas, pudiéndose utilizar todas ellas para acompañar a familiares de primer grado por consanguinidad o afinidad.
Tablón de anuncios virtual para la RLT en aquellas empresas, como IDIADA, que dispongan de intranet corporativa.
Flexibilidad: se mantienen las condiciones actuales (artículos 33 y 34 del Convenio), por tanto restricción de aplicación en empresas de más de 250 trabajadores en el ámbito de aplicación del convenio, se elimina de la exclusión del colectivo de mantenimiento y montaje, y se establece la vinculación al empleo estable (por porcentaje de contratos indefinidos):
  • menos de 75% → Flexibilidad de 40 Horas
  • Entre un 75% y 84%  → Flexibilidad de 56 horas
  • Entre un 85% y el 94% →  Flexibilidad de 64 horas
  • Entre un 95% y el 100% → Flexibilidad de 72 horas
(Por desgracia, como muchos bien sabéis, en IDIADA estos artículos a menudo se saltan a la torera y se hacen prolongaciones de jornada de forma indiscriminada. Desde la RLT queremos instar a la empresa a que se cumpla el Convenio. Respecto a la vinculación con la estabilidad, no conocemos con exactitud el porcentaje de contratos indefinidos en la empresa; pensamos que es inferior al 75% con lo cual no habría cambios, la empresa nos asegura que es mayor pero no nos proporciona todos los datos necesarios para cotejarlo).
La patronal ha desistido de sus pretensiones en cuanto a la eliminación de la Antigüedad, la eliminación de la cláusula de compensación y absorción, así como eliminar el prorrateo a salario real en las pagas extras, por lo que en estos 3 puntos se mantienen tal y como estaba regulado hasta ahora. 

Ha quedado pendiente de redactado final de los temas Comisión Paritaria, Clasificación Profesional, Movilidad Geográfica (Acuerdo Estatal), Retén y Guardias, Reconocimiento de Igualdades, Empleo de ETT, Contratación (Acuerdo Estatal), Código de conducta (Acuerdo Estatal), Subrogación, Seguridad y Salud Laboral, Formación, Responsabilidad Social. Todos estos puntos no suponen discrepancias que puedan suponer la anulación del acuerdo alcanzado; el único motivo por el cual se han aplazado es debido en primer lugar a que las bases ya están acordadas y tan sólo queda plasmar en el redactado y en segundo lugar, estando tan cerca el acuerdo en los puntos de negociación pura, estábamos obligados a alcanzar el mismo aplazando aquellos puntos que no son directamente ligados a la negociación a reuniones posteriores. 

Por último, nos hemos emplazado para el 5 de Julio al objeto de incorporar todos estos temas pendientes junto con los puntos acordados y de esa manera firmar el texto definitivo del Convenio.
En cómputo global valoramos positivamente el acuerdo alcanzado, el cual, estamos totalmente convencidos,  ha sido fruto de la presión realizada en base a la concentración ante APEMTA esa misma mañana, cuyo objeto no era otro que la patronal abandonara el inmovilismo que hasta ese momento había. Esto nos reafirma en la creencia de que si conseguimos esa misma movilización entre los empleados de IDIADA podremos tener la fuerza para lograr solucionar otros conflictos que nos afectan en el ámbito de nuestra empresa.

Saludos
Sección Sindical UGT IDIADA AT
-------------------------------------------------------------

Hello everyone

The mobilization of June 16, and the implicit threat that the next step would have been the call for a strike, have achieved their purpose of unclogging the negotiation of the new Collective Agreement. On the night of the 16th a preliminary agreement was reached, that will serve to regulate labor and economic conditions in the metallurgical sector in the province of Tarragona.

We have uploaded the complete documentation of the negotiation process (in Spanish), which can be found in the right column of the blog. Whoever is interested can consult the proposals of both parties, the minutes of meetings and the evaluations UGT has been doing after each one, and thus know the details of the process.

The main terms of the preliminary agreement are:

- Validity of 2 years.

- Overall salary increase of 3% over the two years, plus the "backpack" that was left pending in the agreement of 2013 (0.7 or 0.8% according to the professional group); with a review clause according to the 3rd State Collective Bargaining Agreement; if there is a rise in real CPI in the years 2016 and 2017 above the increase of agreement, the difference will be paid as a revision for 2018.

- 1752 Annual total working hours for the two year period (reduction of 2 hours per year)

- Increase in 5 hours of the license to visit a doctor, from the current 20 hours to 25 hours, and all of them can be used to accompany all first-degree relatives by consanguinity or affinity.

- Virtual bulletin board for the legal representatives of the workers in companies that have a corporate intranet such as IDIADA

- Flexibility: the current conditions are maintained, thus restricting application in companies with more than 250 workers in the scope of the agreement, it is removed from the exclusion of collective maintenance and assembly, linking to stable employment it is established (by percentage of permanent contracts):
  • less than 75% → 40 hours Flexibility
  • Between 75% and 84% → 56 hours Flexibility
  • Between 85% and 94% → 64 hours Flexibility
  • Between 95% and 100% → 72 hours Flexibility
(Unfortunately, as many well know, in IDIADA these articles of the Agreement are often ignored and extensions of working time are made indiscriminately. From the Union Section we urge the company to respect the terms of the Agreement. Regarding the connection to stability, we do not know exactly the percentage of permanent contracts in the company; we think it is less than 75%, which means there would be no changes, the company assures us that it is larger but does not provide all the necessary data to make sure of it).
The employers have withdrawn their claims regarding the elimination of seniority, the elimination of the clause of compensation and absorption, as well as the elimination of the apportionment of real salary in overtime pay, so in these three points remain just as they were regulated until now.

A number of topics have been left pending for the final draft: Joint Commission, Professional Classification, Geographical Mobility (State Agreement), Retainer and Watch, Recognition of Equality, Employment by external agencies, Procurement (State Agreement), Code of Conduct (State Agreement), Surrogacy, Occupational safety and Health, Education, Social Responsibility. All these points do not involve discrepancies that may lead to the cancellation of the agreement; the only reason they have been postponed is due firstly to the fact that the base is already agreed and all that remains is to put it in writing and secondly, the agreement on the points pure trading so close, we were required to achieve the same deferring those points that are not directly linked to negotiations to subsequent meetings.

Finally, there will be a meeting on July 5th in order to incorporate all these outstanding issues with the agreed points and thus sign the final text of the Agreement.

We value the agreement positively, and we are convinced that the achievement has been in no small part the result of the pressure created by the concentration at APEMTA HQ that morning, the purpose of which was none other than to force the employers to quit the position of immobility thay had been adopting until then. This reaffirms our belief that if we achieve the same level of mobilization among the employees of IDIADA, we will have the strength to resolve other conflicts that affect us in our company.

Regards
UGT Union Section IDIADA AT

7 comentarios:

  1. Vaga, tall del pont d'entrada amb pneumàtics fins a aconseguir un sou mínim de 1500€ al mes i a partir d'aquí comencem a estar contents. Que l'any passat van tenir 20 milions de benefici i el premi és la miseria de la pujada de sou del 3%.
    Molt bona feina Sindicat però el problema és conformar-se amb molles, ja volem el pa sencer.

    ResponderEliminar
  2. Totalment d'acord amb l'últim paràgraf, si som capaços d'anar tots a una, no tindran més remei que asseure's a solucionar els problemes.
    Pel que fa al conveni, em consta que s'ha participat directament des del Comitè d'IDIADA, felicitar-vos pel treball, però no crec que el conveni del metall s'ajusti a la nostra empresa, al meu entendre IDIADA ha de tenir un conveni propi.

    ResponderEliminar
  3. Si, es lo que hace falta en Idiada, un convenio propio que valore los puestos de trabajo.

    Tenemos que unirnos e ir todos a una, es la única vía que permitirá a los trabajadores de este centro mejorar su situación, la lucha aislada de un trabajador está condenada al fracaso.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Eso sera para quien quiera que se les reconozca como trabajadores y ciudadanos con derechos... y no máquinas destinadas a producir ganancias y más ganancias. (por desgracia abundan más del segundo parecer).

      Eliminar
  4. Hem de conseguir un conveni propi, només es veure les condicions que tenen els treballadors de Seat... estem a anys llum.

    ResponderEliminar
  5. Ben lluitat per la part de la Secció Sindical!
    Ara hem d'anar per coses grans de veritat. Negociació d'un conveni propi on quedi reflexat i remunerat com es degut la singularitat de les activitats que es realitzen a Idiada

    ResponderEliminar